Какво е Тратака?

Тратака медитацията е мощен инструмент за работа с ума, като помага на концентрацията, за успокояване на съзнанието, за насочване на мислите в определена посока.

Тратака помага за забавяне на дишането, което има много положителни физически и психически ефекти.

Тратака подобрява връзката между външния и вътрешния свят.

Успокояването на мисловните модели на ума винаги е било основна грижа на йога. Йогите са използвали много медитативни практики, за да спрат колебанията на тези мисловни модели.

Тратака е техника на хатха йога, която влиза в категорията на шаткармите/шаткириите (шест техники) при пречистването на фронталната област на ума. Тя е наука за зрението.

Шаткармите са набор от процедури за прочистване и пречистване на тялото чрез йогийски средства. “Тратака” е едно от тези шест действия.

При Тратака фиксирате погледа си върху определена точка и продължавате да се фокусирате върху нея за кратък период от време. Хатха йога смята, че тратака е част от шат-криите или шат-кармите, или шудхи-криите, т.е. процесите на пречистване. Можете да си я представите като медитация, която се прави с отворени очи.

Светлината с постоянен пламък, като свещта, се смята за най-добрата, най-практичната и най-безопасната за изпълнение на Тратака, докато и освен ако учителят или гуруто не посъветват нещо друго. Пламъкът действа като естествен магнит за очите и ума, който привлича доброто зрение и мислите. След това умът става способен да запази отличен образ.

Обяснено с прости думи, тратака е продължително взиране в обект (свещ).

Практиката е сравнително лесна за изпълнение.

Стъпки:

  1. Поставете свещ в свещника за Тратака медитация Omm cat
  2. Запалете свещта
  3. Седнете удобно с изправен гръб и изправени рамене, без има напрежение в тях Можете да седнете в която и да е асана, например сукхасана, падмасана, ардхпадмасана или ваджрасана. Изберете асана, която ще ви е удобна през цялото време.
  4. Свещника трябва да е разположен на метър от вашите очи
  5. Отпуснете се и затворете очи
  6. Отворете очи и гледайте пламъка от свещта. Не мигайте.
  7. Когато се уморите – затворете очи
  8. Визуализирайте пламъка в пространството зад затворените очи в междувеждието

Ако умът ви се отклони, а това вероятно ще се случи, просто оставете мислите да текат и след това върнете съзнанието си към точката/обекта на фокусиране

  1. Вдишайте и издишайте
  2. Направете стъпките пак.

 

свещник за тратака медитация Omm cat

Практикувайте първоначално три минути, като с времето увеличавайте практика на 5- 10 до 15 мин. два пъти седмично.

Не е необходимо да дишате дълбоко по време на Тратака; дишането ви трябва да е естествено и ритмично.

Противопоказания:

Избягвайте да правите Тратака, когато не се чувствате добре или имате главоболие, или ако изпитвате друг физически дискомфорт. Вместо това можете да направите проста медитация за осъзнаване на дишането

Чрез изпълнението на Тратака можем да постигнем пълно спокойствие и умиротвореност на ума с повишени когнитивни функции.

А с редовно практикуване на Тратака можете да организирате разсеяната и разпръсната енергия на сетивата и емоциите.

Тратака не само подобрява концентрацията и съсредоточаването, но и учи да виждаме отвъд външните проявления. Тя шлифова интелекта и позволява да развием проницателност и мъдрост.

Вземете свещник за тратака Тук:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button