За да направим разликата между мала и рудкрашка първо трябва да кажем, че рудракши се наричат самите семена, от които се използват огърлиците или мала/и за медитация.

 

Семената на рудракша сa в различни размери и цветове и се смята, че всяко от тях има свои уникални енергийни свойства. Например някои хора вярват, че по-малките, по-светли зърна са по-успокояващи, докато по-големите, по-тъмни зърна са по-заземяващи. Освен че се използват в молитвени мъниста, семената на рудракша понякога се носят и като бижута или се използват в други декоративни предмети.

 

Мала със семена от рудракша

 

Рудракша мала е вид огърлица от молитвени мъниста, която традиционно се използва в индуизма и будизма. Мънистата на рудракша мала са изработени от семената на дървото рудракша, което произхожда от Южна Азия. Думата “рудракша” произлиза от две санскритски думи: “рудра”, която се отнася до индуисткото божество Шива, и “акша”, която означава “сълзи”. Смята се, че семената на дървото рудракша наподобяват сълзите на Шива и че имат мощни духовни и лечебни свойства.

 

Рудракша мала обикновено се изработва от 108 мъниста, които са разделени на 27 по-малки комплекта от по четири мъниста. Числото 108 се счита за свещено число в индуизма и будизма и се смята, че то представлява 108-те поклона, които поклонниците правят по време на духовните практики. Рудракша мала традиционно се използва за молитва, медитация и пеене и се смята, че носи на притежателя си мир, яснота и духовно израстване.

В допълнение към духовното им значение се смята, че рудракша мала имат и различни ползи за здравето. Смята се, че семената на дървото рудракша имат противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства и се използват в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Някои хора също така носят рудракша мала като форма на защита срещу негативни енергии и за насърчаване на цялостното благополучие.

Независимо дали се интересувате от духовните или здравните ползи от рудракша мала, те са красив и значим аксесоар, който може да се носи като напомняне за вашата духовна практика и лични намерения.

Тези красиви, свещени мъниста са изработени от семената на дървото рудракша и се смята, че носят на притежателя си мир, яснота и духовно израстване. В допълнение към духовното им значение се смята, че мънистата рудракша имат и различни ползи за здравето, включително противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Ако се интересувате от включването на рудракша мала във вашата йога практика, има няколко неща, които трябва да вземете предвид. Първо, важно е да изберете мала, която да ви е удобна и значима за вас.

Мънистата от рудракша се предлагат в различни размери и цветове и се смята, че всяко от тях има свои уникални енергийни свойства. Например някои хора вярват, че по-малките, по-светли мъниста са по-успокояващи, докато по-големите, по-тъмни мъниста са по-заземяващи.

Добре е също така да се запознаете с традиционния начин за използване на мала в практиката си. Малите обикновено се използват за джапа медитация, която включва тихо повтаряне на мантра или молитва, докато движите пръстите си по мънистата. Някои хора обичат да започват от мънистото гуру (по-голямото мънисто в края на малата) и да преместват пръстите си последователно върху всяко мънисто, докато други предпочитат да започват от другия край и да се връщат назад. Така или иначе, малата традиционно се държи в дясната ръка, като палецът и показалецът се използват за преместване на мънистата.

 

Използването на рудракша мала в практиката ви по йога може да бъде мощен начин да се свържете с духовните си намерения и да внесете усещане за фокус и яснота в практиката си. Независимо дали сте начинаещи в йога, или практикувате от години, рудракша мала може да бъде значим и подкрепящ инструмент по пътя ви. Можете да пазарувате Мала рудракша 

ТУК  :

Мала – броеница със семена от рудракша

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *