Мудрата е символичен или ритуален жест, изпълняван от ръцете. Повечето мудри се изпълняват с ръце и пръсти в комбинация с движения на китките, лактите и раменете; някои от тях обхващат цялото тяло. Стотици мудри се използват в церемонии, танци, скулптурна и живописна иконография (в будизма). В йога и духовните практики, на индийските религии и традиции като дхарма и даоизъм, мудри са използвани от хиляди години за подпомагане на медитацията и / или изцелението.

При практикуването на йога, мудрата са жестове на ръце, използвани във връзка с пранаяма (йогически дихателни упражнения). Мудрите действат, за да стимулират различните части на тялото, участващи в дишането, и да повлияят на потока на енергия в тялото.

Специфичните жестове и позиции на ръцете действат като „ключалки“ за насочване на енергийните потоци и рефлекси към мозъка. Чрез докосване, кръстосване и разтягане на пръстите, и ръцете можем да управляваме връзката на тялото и ума, тъй като всяка област на ръката съответства на определена част от ума или тялото. Има мудри, които се изпълняват и с цялото тяло, като се включва и дишането.

На по-духовно ниво практикуването на специфични мудри е външно представяне на вътрешните намерения. Има много различни мудри и се казва, че медитирането върху конкретна мудра може да ти помогне да проявиш определени надежди, енергии или желания в живота си. Мудрите са начин да представиш това, което искаш да бъдеш, това, от което се нуждаеш най-много. Когато ръцете ти влязат в мудра, това позволява физическа връзка с нематериално желание.

Как да направите мудра

Най-известните мудри са лесни за правене и се изпълняват по време на медитация в лотосово положение или седнали на стол с права облегалка. Започнете всяка сесия с Mudra, като “миете” ръцете си (разтривайте ръцете си една върху друга около 10 пъти, дръжте ръцете си пред чакрата на пъпа), това ще помогне на енергията да тече в ръцете ви.

  • За да изпълните Dhyani Mudra, поставете двете си ръце като купички в скута си, с лявата ръка отгоре и докоснете върховете на палците си
  • Поставянето на дланите заедно в поздравителен жест „Намасте“, където ръцете се държат пред гърдите, а дланите се допират, е Атманджалийската мудра.

Във всяка мудра оказвайте достатъчно натиск, за да усетите притока на енергия, но не толкова, че да избелите върховете на пръстите. За да използвате мудра ефективно, дръжте я поне за две минути. Можеш да правиш мудрите през деня, но би могъл да ги направиш и част от медитацията си. Някои мудри са достатъчно прости, така че дори можеш да ги правите с ръце в джобовете си, без да привличаш внимание.

По време на дихателните практики спокойно може да задръжиш ръцете си в мудра.

Можете да откриете много информация за мудрите, но трябва да имате предвид, че всяка мудра, която се изпълнява с определена цел е добре да се прави минумум 15-20 минути на ден, за да има пълноценен ефект върху вашето тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *